Social media wordt door bedrijven voornamelijk ingezet voor marketingdoeleinden, maar privé hebben we er ook dagelijks mee te maken. Vooral onze kinderen, de volgende generatie, zijn steeds meer aanwezig en bezig met social media. Pesten en dan voornamelijk cyberpesten komt tegenwoordig steeds vaker voor en daar wil ik het vandaag over hebben.
Het is natuurlijk leuk dat je kind een gezellig Tiktok– of Snapchat account online heeft waar het zich mee kan vermaken en interactie heeft met bijvoorbeeld andere kinderen uit de klas. Maar de gevaren hiervan moet je als ouder ook goed in de gaten houden. Hieronder een aantal tips om met cyberpesten om te gaan.
Het pesten via Internet of telefoon wordt cyberpesten genoemd (of digitaalpesten, digipesten of online pesten). Belangrijk is om als ouder mee te geven dat een kind niet gelijk uit boosheid of woede moet reageren of iemand gelijk blokkeert als er een minder leuke reactie onder een post geplaatst wordt. Maar hoe bescherm je je kind tegen online pestkoppen en nog belangrijker hoe help je je kind verder?
Wat is het verschil tussen gewoon pesten en cyberpesten?
Het belangrijkste verschil tussen de beide vormen van pesten is dat cyberpesten vaak anoniem is. Degene aan de andere kant van het scherm voelt zich anoniem omdat niemand weet wie hij of zij is. Een ander nadeel is dat het “normale” pesten meestal ophoudt als het kind in zijn veilige thuis is, terwijl het cyberpesten bij wijze van spreken 24 uur per dag door kan gaan.
Tips voor de ouders
Het is best moeilijk voor ouders om hun kind te beschermen tegen digitaal pesten, met onderstaande tips kan je je kind echter wel voorbereiden.
- Komt je kind direct naar je toe om te bespreken dat het iets vervelends heeft meegemaakt online? Geef het dan een compliment.
- Neem datgene wat je kind vertelt serieus en luister goed naar hem of haar
- Ga samen voor een plan van aanpak, bespreek dit ook samen
- Als je een gezamenlijk plan van aanpak hebt besproken stap je (in overleg met je kind) naar school en/of ouders en/of de andere partijen
- Geef het kind wat gepest wordt steun
- Pak de middelen om op social media te komen niet af van je kind. Zij zijn zelf het slachtoffer, het heeft geen zin om hem/haar te “straffen” voor iets waar ze niets aan kunnen doen.
Maak afspraken over online gedrag
Het is goed om afspraken te maken over cyberpesten, het namelijk niet helemaal te voorkomen. Maak bijvoorbeeld afspraken over wat je kind online doet en hoe het moet omgaan met andere mensen online.
Een aantal voorbeelden van deze afspraken zijn;
- Deel geen privégegevens, zoals naam, adres, telefoonnummer of de naam van je school
- Verzin een goede username of nickname waarbij je niet teveel van bovenstaande privé informatie blootgeeft
- Maak je profiel privé, en maak het alleen openbaar voor familie, vrienden of mensen die je kent
- Plaats neutrale foto’s
- Accepteer niet elk vriendschapsverzoek maar accepteer bijvoorbeeld alleen iemand die je ook daadwerkelijk hebt ontmoet
- Houdt wachtwoorden en inloggegevens geheim, deel ze met niemand
- Kwets of pest niet een ander
Met bovenstaande tips kan je je kind enigszins wegwijs maken in de online wereld, maar houdt er wel rekening mee dat de gevaren van Social media en internet altijd op de loer blijven liggen.
Het is dan ook belangrijk om regelmatig met je kind in gesprek te gaan om te vragen wat ze op social media gedaan hebben en wat hun ervaringen hiermee zijn.